Det kommer dagar då saknaden efter min mormor sköljer över en som en plågovåg. Min mormor var verkligen världens bästa mormor, och också en utav mina största inspiratörer när det kommer till matlagning. Obs! Det var hennes recept på fasolakia som gav mig tre "ja" i uttagningen av Sveriges Mästerkock 2015.
Well, när jag var liten lärde hon mig att laga en utav mina absoluta favoriträtter- nämligen fyllda tomater. Dock var vi oense om en sak, jag ville alltid tillsätta gul lök.
Min mormor är en kvinna med stort sinne för humor och älskar att retas. Därför tar jag tillfället i akt att retas lite tillbaka. Här mormor är ditt recept MED gul lök, mohahaha! Älskar dig, föralltid!
För cirka 4-8 personer. Vegansk tolkning.

Ingredienser
1 pkt krossade tomater
1 pkt krossade tomater
1 pkt passerade tomater
1 msk tomatpuré
2 gullök
4 vitlökskryftor
1 kruka färsk persilja
5 dl långkornigtris
8-9 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk kanel
Ca 4 bifftomater, 1 zuccini och 1 paprika
1 tsk paprika pulver
Grovmalen peppar
Salt
Olivolja till stekning
Olivolja till stekning
Gör såhär:
1. Placera riset i en sil. Låt stå under rinnande vatten.
2. Finhacka gul lök och persilja. Spara lite persilja till servering.
3. Stek löken gyllene i en stor kastrull. Tillsätt tomatpuré, ris, persilja, pressa i vitlöken samt kryddor.
4. När risblandningen börjat få lite färg häller du i passerade och krossade tomater, grönsaktbuljong, salt och peppar, samt vatten. Sätt på locket och låt det puttra samman på svag värme med lock.
5. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Under tiden som din fyllning håller på att ta sig kan du förbereda de grönsaker som ska fyllas. Är det tomater skär du av locket för att sedan avlägsna kärnhuvudet. Är det zucchini delar du den horisontellt i mitten och gröper ut det mittersta med hjälp av en sked. Är det paprika delar du den i mitten och avlägsnar kärnhuvudet. Dela den gärna längst med stjälken då den är lite läckert att ha kvar till serveringen. (Se på bilden vad jag menar).
7. När riset är klart (provsmaka att det inte är hårt) är det dags att fylla dina grönsaker. Ta fram en ugnsplåt att placera grönsakerna på. Fyll och placera sedan i mitten av ugnen ca 10-15 minuter.
3. Stek löken gyllene i en stor kastrull. Tillsätt tomatpuré, ris, persilja, pressa i vitlöken samt kryddor.
4. När risblandningen börjat få lite färg häller du i passerade och krossade tomater, grönsaktbuljong, salt och peppar, samt vatten. Sätt på locket och låt det puttra samman på svag värme med lock.
5. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Under tiden som din fyllning håller på att ta sig kan du förbereda de grönsaker som ska fyllas. Är det tomater skär du av locket för att sedan avlägsna kärnhuvudet. Är det zucchini delar du den horisontellt i mitten och gröper ut det mittersta med hjälp av en sked. Är det paprika delar du den i mitten och avlägsnar kärnhuvudet. Dela den gärna längst med stjälken då den är lite läckert att ha kvar till serveringen. (Se på bilden vad jag menar).
7. När riset är klart (provsmaka att det inte är hårt) är det dags att fylla dina grönsaker. Ta fram en ugnsplåt att placera grönsakerna på. Fyll och placera sedan i mitten av ugnen ca 10-15 minuter.
