Veganer lider av kalciumbrist- eller?

publicerat i Hälsa, Kost, Mat på veganska;
Hej,

Som vegan får man säkert ofta höra, främst från den äldre generationen,

- Hur får du i dig kalcium? 

Följt av en rad tjabbel om hur skelettet behöver kalcium, etc.

-JA, farmor och farfar, mormor och morfar. Våra kroppar behöver kalcium. Inte främst för skelettets, utan också för nervernas och musklernas funktionalitet. 

Jag vet inte hur det var för er, men när jag var liten så var jag alltid den första ungen att springa ut när glassbilen äntligen funnit sin väg till vår gata.
Och jag minns hur min (underbara) farmor alltid skrek efter mig, helt febrilt, "Ta gräddglass! Du behöver kalcuim".
Det farmor, eller jag däremot var ovetandes om var det faktum att både vattenkrasse, fryst spenat, till och med citronskal innehöll mer kalcium än den där stackars mjukglassen.
Och inte minst, att den i relation till spenaten inte är i närheten så generös när det kommer till näringsberikning.
Så vilken kalciumkälla väljer man åt sina barn- egentligen?

Behovet för kalcium varierar beroende på ålder, och enligt livsmedelsverket rekommenderar man en fullvuxen människa äta cirka 800 milligram om dagen för att kroppen ska må bra. Så nu till det intressanta. Vad motsvarar då detta?

Idag är vi otroligt bra på att överkonsumera i Sverige. Bara för att ett visst livsmedel innerhåller en viss näring så berättigar det inte oss att frossa.
Vi ifrågasätter inte mängder, utan drar bara våra förhastade slutsatser. Helt utan källa och kritik.

Så behöver man som vegan oroa sig över kalciumbrist?
Absolut så har en vegan inte lika lätt att komma åt kalcium i dess urval av livsmedel. Notera mitt lika lätt. 
Med andra ord betyder det inte att det är oåtkomligt. Det finns alltså kalciumberikade gömmor lite här och var.
Och som sagt, jag personligen föredrar hellre två torkade fikon fyllda med fibrer och näring som min kalciumkälla än grädde fullt med omättat fett som i sin tur ger en ett högt kolesterol, vilket i sin tur kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar.
Och bara för att kontrasterna mellan dessa livsmedel är så epic vill jag därför också tillägga att fikon då istället har bevisat sig motverka hjärt- och kärlsjukdomar.

Nå?
Börjar du dagen med två knäckebröd, äter en lunch med 200 g sojabönor (en go green tetrapack innerhåller 380g) för att sedan smaska i dig tre torkade fikon har du bara där fått i dig mer kalcium än vad som är rekommenderat. 

 

Behöver jag säga något mer?

Bilden är lånad av google.  

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Happy:

:)

Svar: :)
Petra

Kommentera inlägget här :