Vegansk Strawberry Cheesecaketårta med lemoncurd, färska jordgubbar och härlig Vitchokladmousse

publicerat i Mat på veganska, Matinspo, Recept, Vegetariskt;
Ingredienser

Tårtbotten
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl strösocker
8 tsk nonoeggpulver/8 msk vatten
1 krm vaniljpulver
Ströbröd
 
Cheesecakelager
Lemoncurd- recept finnes i länk:
(Går bra att byta ut sötning mot 1,5-2 dl strösocker).
1/2 paket digestive
200 gram mjölkfritt bakmargarin
1 kg färska jordgubbar
 
Vitchokladmousse
1 påse veggel
1/2 burk välkyld kokosgrädde
1 dl sojamjölk
600 gram vit choklad, mjölkfri  (tex ichoc)
1 vaniljstång
1 msk limejuice
1,5 dl strösocker

Jordgubbsfrosting
3 1/2 dl florsocker
150 gram rumstempurerat smör
1 dl kokta jordgubbar/alternativt jordgubbssylt

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa noeggpulver med vatten  fluffigt i en bunke. Tillsätt socker och vaniljpulver. Vispa poröst.

3. Blanda alla torringredienser. Vänd sedan ner i noeggsmeten och vispa samman.

4. Bröa en form med löstagbara kanter. Ha i din smet och grädda långt ner i ugnen ca 30-40 minuter. Ta ett stickprov för att se om tårtbotten är färdiggräddad. Låt kakan vila minst 10-15 minuter innan du tar ut den ur formen.

5. Gör lemoncurd enligt recept:

6. Finkrossa digestivekex likt en cheesecake botten. Smält smör i en kastrull. Häll smöret över digestive smulorna och knåda samman. Smula ut kexen i en ungsform och grädda på 175 grader ca 8-10 minuter.

7. Häll upp sojamjölk i en tjockbottnad kastrull. Blanda ner påsen med veggel och vispa.
Skär en skåra i vaniljstången, töm fröna i kastrullen och placera sedan hela stången i. Koka upp.

8. Under tiden som detta kokar upp vispar du det hårda från kokosgrädden. Häll succesivt i lite socker i taget.
9. Ta kastrullen med sojamjölk från plattan. Hacka den vita chokladen och ha i. Rör om så tills den smält helt och hållet.
När vätskan fått svalnat lite (samt tjocknat) häller du succesivt över den till kokosgrädden under omvispning på låg hastighet.

10. Skär tre lager utav tårtbotten. Ha lite neutral olja på lite hushållspapper och smörj samma form som du använt till att göra tårtbotten. Lägg det nedersta lagret tillbaka i formen. Häll sedan över den nu tjockare vitchokladmoussen. Låt vila i kylskåp cirka 3-4 timmar.

11. Vispa smör fluffigt. Tillsätt florsocker och vispa tills att florsockret liksom smält samman med smöret.
Ha i de kokta jordgubbarna och vispa en sista gång innan du ställer in detta i kylen i ca 10-15 minuter.

12. Ta fram formen med det nedersta tårtlagret och den vita chokladmoussen. Placera på tårtbotten nummer 2. Ha generöst med lemoncurd, smula på digestivekrossen samt finskiva de färska jordgubbarna vilka du sedan placerar jämt över hela tårtan.

13 Nu lägger du på det sista lagret. Ta fram din frosting och börja täck tårtan men hjälp av en styv slickepott.
Låt den gärna få stå och gotta sig över en natt innan du serverar den.

14. Dekorera fritt med härliga bär och frukter!!!
Jag personligen gjorde två olika varianter. En med penseer som blir så vackert och en mer klassisk! Annars är det helt och hållet samma tårta.

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Ylva:

Väldigt vackert! Tack för receptet!

Svar: Tack ❤ och varsågod!
Petra Snygg Baykal Cavini

2:a kommentar, skriven , av Jenny Gunnarson:

Hej !
Jag skulle vilja komma i kontakt med dig gällande ett bloggerbjudande :) Skicka mig ett mejl om det känns intressant!

Kommentera inlägget här :