Vegansk brownietårta fylld med chokladtryffel och hallonmousse, täckt med havssaltschokladspackel

publicerat i Mat på veganska, Matinspo, Recept, Vegetariskt;
Ingredienser
 
Brownie
150 gram mjölkfritt bakmargarin
4 tsk/8msk noegg/vatten
2 dl mjöl
3 dl socker
2 krm äkta vaniljpulver
1 tsk bakpulver
1 dl kakao
100 gram smält choklad, mörk, mjölkfri
Ströbröd

Hallonmousse
250 gram fryst hallon 
1 burk kokosgrädde, kyld
1 påse veggel
1 dl socker
1 krm äkta vaniljpulver
1 msk limejuice

Chokladtryffel
400 gram mörk choklad
1 1/2 dl sojamjölk
100 gram mjölkfri bakmargarin

Chokladtårtspackel
1 tsk äkta vaniljpulver
250 gram mörk choklad 
300 gram rumstemperaturerat smör
4 dl florsocker 
2 dl kakao
1 dl sojamjölk
1 nypa havssalt


Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa samman vatten och noeg-pulvret. Tillsätt sockret och vispa poröst.

3. Blanda samman alla torringredienser utom vaniljpulvret. Vänd i bunken med noegg och socker.

4. Riv 100 gram choklad. Smält smör tillsammans med vaniljpulver. När smöret smält har du i den rivna chokladen och rör om. Häll sedan över i bunken med resten utav smeten och vispa med hjälp av en elvisp på hög hastighet.

5. Ta en form med löstagbarakanter. Smörj och bröa hela formen generöst. Då smeten är ganska fast, får du placera jämna klickar över formen som du sedan plattar ut med fingrarna. Grädda långt nere i ugn ca 8-20 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den.

6. Separera det hårda mot vätskan i kokosgrädden. Har hela blivit hård kan du tänka ca 1/2 ska i en kastrull och andra i en bunke. Häll över påsen med veggel i kastrullen och vispa. Tillsätt hallonen och låt detta nu koka upp till att hallonen blivit mosade, likt i en sylt.

7. Vispa upp det hårda från kokosgrädden tillsammans med sockret. Tillsätt limejuice. När det i kastrullen svalnat lite häller du försiktigt över det i grädden samtidigt som du vispar på låg hastighet. Häll sedan moussen över till formen med brownie. Denna ska nu stå i frysen ca 2-3 timmar.

8. Värm sojamjölk och smör tillsammans i en kastrull tills det kokar upp. Ta sedan från plattan och bryt i chokladbit efter chokladbit. Rör sedan om tills du fått en tjock, len chokladsmet. Låt svalna lite.

9. Ta ut den nu mycket frysta formen ur frysen. Häll över chokladtryffelsmeten. Placera i kylen.

10. Lägg smör i en bunke och vispa fluffigt. Tillsätt sedan florsocker succesivt. Vispa tills att florsockret smält in med smöret. 

11. Koka upp sojamjölk i en kastrull. Ta från plattan och ha i den mörka chokladen. Rör om.

12. Tillsätt resten utav ingredienserna till smöret och vispa. Slutligen häller du över chokladsmeten och vispar återigen. Placera i kylen.

13. När chokladtryffeln fått stelna ordentligt och tårtspacklet blivit tjockt är det dags att spackla. 

Med hjälp av en styv slickepott ser du till att tårtan blir täckt. Ett tips är att använda en osthyvel för att jämna ut ojämnheter i spacklet. 

14. Nu är det fritt fram för dekorering! 

 

 

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Anonym:

Ser väldigt god ut. Jag har bara runda formar man kan ta av kanten på men din tårta ser så stor ut. Tror du en 22cm rund blir för litet?

Svar: Nejdå! Jag skulle tro att min är runt 30 så det går nog superbra! :D Ska kolla exakta måttet såfort jag kommer hem.
Petra Snygg Baykal Cavini

Kommentera inlägget här :