





Ingredienser
6 dl naturella cashewnötter
1/2 dl kokosolja
1 burk ekologisk jordnötssmör, osötad
2 krm ekologisk vaniljpulver
200 g hasselnötter
2 msk kakao
2 msk rapsolja
300 gram sockerfri choklad (jag använde märket cavalier)
2 dl havremjölk
1 kyld burk kokosmjölk
Agavesirap efter smak, ta en matsked i taget och smaka av.
Till servering
Söta frukter med låg syra (skär sig annars i med jordnöttssmaken).
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Börja med att blötlägga cashewnötterna dagen innan, alternativt koka upp vatten, flytta kastrullen från plattan och lägg i cashewnötterna så går det istället på ca 15-20 minuter.
3. Rosta hasselnötterna i ugnen ca 10 min.
4. Använd en kökshandduk för att avlägsna skalet. Placera dem liksom mellan två lager tyg och rulla fram och tillbaka.
5. Mixa hasselnötterna. Tillsätt kakao och rör om så det blir jämt fördelat. Tillsätt rapsoljan och mixa igen.
Ringla ca 1 msk agavesirap i taget. Rör om och smaka av. Fortsätt så tills du uppnått den sötma du önskar.
6. Ta en form med löstagbara kanter. Använd hushållspapper att smörja in formen med. Tryck nutellasmeten jämt över hela botten och lägg in i frysen.
7. Mixa cashewnötterna tillsammans med kokosolja till en jämn och len smet.
Tillsätt en matsked agavesirap i taget. Mixa och smaka av tills att du fått den sötma du önskar.
Ta ca 1/3 av den smeten och placera i en separat bunke.
Tillsätt vaniljpulver till den smet som är kvar. Mixa.
8. Den 1/3 av smeten som nu ligger separat tillsätter du hela burken med jordnötssmör till. Blanda samman.
9. Ta ut formen ur frysen. Tryck först lagret med vaniljröran. Med hjälp av en sked blir det lättare att få ett jämnt och fint lager.
Placera i frysen.
10. Efter 10 minuter går det bra att ta ut formen återigen för att lägga på jordnötssmörlagret. Använd en matsked för att få ett jämnt och fint lager.
Placera i frysen.
11. Separera vätskan från fettet i kokosmjölksburken. Du ska alltså bara behålla det feta. Resten kan du spara till morgondagens middag!
Koka upp kokosfettet tillsammans med havremjölken i en kastrull.
Krossa under tiden chokladbitarna till dess små rutor.
Ta kastrullen från plattan, lägg i chokladen och rör om till en krämig chokladsmet.
Häll över i formen och låt frya in en sista gång.
12. Ta fram ca 15 minuter innan servering.
Dekorera med önskad frukt.
13. Mumsa i er!
Den ser jättegod ut :)