
Björksav är något som min finska svärmor idag introducerade för mig. Var inte bara härligt sött, svalkande och så närproducerat det kan bli, utan också rikt på kalium, kalcium, magnesium, protein, aminosyror och enzymer. Vem hade kunnat tro det?
Till smaken var det som en blandning mellan färskt kokosvatten och svag, svag flädersaft. Med andra ord mycket lättdrucket!
Ska med bilderna från idag försöka instruera er i hur man går tillväga för att producera sin alldeles egna björksav.
OBSERVERA att det inte ingår i allemansrätten. Är det inte på egen tomt krävs det ett godkännande från markägaren, alternativt kommun.
1. Börja med att ta en plastkaraf som du täcker med plast, för att skydda så det inte kommer in björkspånn samt att fästa sugrör i. Knyt fast den mot björken ordentligt.

2. Gör en hål i plasten innan du borrar så du snabbt kan fånga upp vätskan i din karaff.

3. Borra ca 2-3 cm in i björken.

4. Blås först bort eventuella spån och placera sedan sugröret snabbt, genom hålet i plasten in i din karaff.


5. Ha gärna en hink under också för att fånga upp det som eventuellt droppar utanför.





6. Chillar järnet i ett par timmar



Täpp igen hålet med mossa och träplugg när ni är klara. Annars kan trädet "förblöda".
SÅ! Redo att drickas.
Läs gärna mer på länken här nedan för saker man bör tänka på för att inte skada trädet:
http://www.skogsskafferiet.se/bjork/
