Söndag är kommen och helgen lider mot sitt slut,
Men ändå är en inte bitter!
För snart nalkas påsken!
Grek, som man "är" har jag redan börjat spåna på olika recept. Då majoriteten av min familj är veganer/vegetarianer blir det alltid till att läsa på lite extra.
Har nu utformat ett, enligt mig komplett påskbord med diverse läckerheter!
Utöver korvar och köttbullar man enkelt kan finna i frysdiskarna som vegan vill man ju få hela känslan kring påsken. Och för mig är detta en högtid som associeras med att familjen står tillsammans i köket och lagar mat. I mängder.
Här nedan har ni en kombination av mina egna recept (från det veganska julbord jag gjorde när jag hade adventsmys) samt en del nya jag mer än gärna vill ta mig an att testa!
Hoppas detta kanske inspirerar ert eventuella påskbord därhemma. Köttätare, vegetarian som vegan.
☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️
___________________________________
Veganska ägghalvor med majonäs och tångkaviar

Bilden är lånad från google
Ingredienser
Äggula
1 tsk Veganskt margarin
3/4 tsk noegg
1/4 kala namak
1/4 tsk gurkmeja
1 tsk bjäst
7 msk kokat vatten
2 matskedar potatismospulver (euroshopper ska ha en vegansk variant)
Äggvita
350 g silkentofu
Till servering
Coops veganska majonäs
Tångkaviar
Dill
Gör såhär:
1. Börja med att blanda samman pulvermoset och det heta vattnet.
Rör sedan ner övriga ingredienser tillhörande äggulan.
2. Låt vila i kylskåp ca 20 minuter.
3. Använd äggformar (finns att hitta i bland annat pandurobutikerna alternativt fundiq osv) för att forma ägghalvorna.
5. Dela tofun i lämpliga bitar för ägg. Sedan använder du en sked för att placera och forma äggvitan i din form.
Se dock till att överdelen är plan.
6. Ta en tesked och gröp ut där du ska fylla med "äggulan".
7. Fyll nu "äggvitan" med din "äggula". Låt dem sedan stå och ta sig i kylen ett par timmar.
8. Vid servering, placera en klick majonäs, lite tång kaviar och dill.
________________________________
Gravad lax

__________________________________
Inlagd sill

___________________________________
Rödbetssallad

Ingredienser
600g färdigkokta rödbetor
1 dl alpros sojagräddfil
1dl coops majonäs
3 krm salt
1 msk rödbetslag
Gör såhär:
1. Hacka rödbetorna som strimlade tärningar.
2. Rör samman med resten av ingredienserna.
3. Klart
___________________________________
Fasolakia

Ingredienser
1 gullök
4 vitlöksklyftor
500g haricots verts
1 burk krossade tomater
1 kruka persilja
1 tärning grönsaksbuljong
2 krm grovmalen peppar
3 krm kanel
1 dl vatten
Gör såhär:
1. Finhackapersilja och gullök. Stek detta i en kastrull med en redig skvätt rapsolja (för de bra omega 3 fetterna) samt olivolja (för smak).
2. Dela varje potatis i fyra och tillsätt med stekblandningen. Bryn ihop lite lätt.
3. Tillsätt nu de krossade tomaterna, vattnet, buljongtärning, pressa i vitlöken och kanel samt peppar.
4. Låt skjuta tills precis innan potatisen är färdigkokt. Tillsätt då haricots vertsen.
Dessa ska enbart få ta lite smak, bli varma, men ändå behålla lite krisp.
5. Redo att servera!
__________________________________
Vegofrestelse

Ingredienser
10 potatisar
1 gullök
3 dl alpros sojamatlagningsgrädde
1 paket ekologiska champinjoner
1 msk svampfond
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Grovhacka gullöken, skala och skär potatisen i strimlor likt i en Janssons. Skiva champinjonerna.
Stek i stekpanna tills att löken fått en fin gyllene transparens.
3. Tillsätt svampfond och eventuell lite salt beroende på smak.
4. Placera stekblandningen i en form. Häll över alpromatlagningsgrädden.
5. Grädda i ca 40 minuter i mitten av ugnen.
6. Då var frestelsen klar. Låt den däremot få stå och ta sig i minst 30 minuter innan den serveras!
__________________________________
Till sist vill jag rekommendera lite av mina favoriter när det kommer märken på färs, göttbullar, prinskorvar för er som kanske inte annars äter så mycket vegetariskt men nu gärna vill testa.
En del märken är avskräckande vidriga medan andra så mycket godare än kött itself!
Dessa går att fina i inprincip vilken livsmedelsbutik som helst, om inte annat på GoodStore för den som vill bli amazed!





Hoppas att ni känner er någorlunda inspirerade!
Ett inlägg om veganska påskefterätter kommer enentuellt vid ett annat tillfälle.
Ha nu en fantastisk dag!