Kvargskolan

publicerat i Frukoststund med DiCarra, Hälsa, Kost;

Ständigt postar jag inlägg med bilder på mina kvargfrukostar, så idag tänkte jag, "nu har det väl ändå blivit hög tid att skriva lite om vad man bör tänka på när man väljer kvarg. Ack... Du luriga, luriga kvarg.

Trenden med kvarg har växt sig så stor och stark att utbudet i kyldiskarna börjar likna glassfrysarna, och tyvärr så glider vissa varumärken med på den såkallade "hälsovågs-stämpeln" helt utan något egentligt berättigande. Många hakar upp sig på att titta efter kalorier per 100 gram, vilket avviker sig från vad jag alltid går på. 
Eftersom att trenden för smaksatta kvarger växt sig stor, är det där fokuset kommer att ligga i dagens inlägg.
 
Obs! Alla bilder i detta inlägg är lånade av Google
 
Håll utkik efter:

Låg sockerart- eller mer exakt "Utan tillsatt socker"

Högt proteingram

Låg fetthalt

 
Alpros kvarg, vegansk
"Andra plats i testet- perfekt för den medvetne"
 
Fördelar:
-Inget mejeri, vilket är stora plus både av hälso- och etiska skäl.
-Djurvänlig.
-Härligt krämig. 
Nackdelar:
-Har socker som tredje största ingrediens efter vatten och sojabönor. Dock inte ens i närheten av många av de andra konkurrenserna (2.5 gram/100 gram den med smak 2.9 gram/100 gram).
-Enbart 5.2 gram protein per 100 gram.
 
 
Kesellas kvarg 
"Mer glass än kvarg"
 
Fördelar: Kan inte komma på några faktiskt.
 Nackdelar: Hela 13 gram socker per 100 gram, 5% fett smaksatt med grädde, 8.2 gram protein.
 
 
Lindahls kvarg
"Överlägsen on the go"

Fördelar:
- Har ett brett utbud av roliga smaker.
- Olika format så som dryck till "hemmabruk", till on the go,
- Innerhåller låg fetthalt på ynka 0.2 % fett. Har många olika smakalternativ även för de som inte tål laktos, samt en hel del utan tillsatt socker. Bra protein halt på mellan 16-26 gram protein, beroende på vilket smak och sort.
Nackdelar:
-Lätt att förväxla den med och utan tillsatt socker. För identiska.
-Väldigt kompakt till konsistensen.
 
 
Skånemejeriets
"BÄST I TEST"
 
Fördelar:
- Den av de lättåtkomliga kvargsorter som innerhåller mest protein med hela 40 gram per 100 gram.
-Finns alternativ utan tillsatt socker.
-Otroligt len och krämig konistens.
-Enbart 0.8% fett.
-Inte dyrare att vara laktosintolerant for once.
-Nackdelar:
- Inte så många smaker att variera mellan.
 

Arla kvarg
"Innerhåller komage"
 
Fördelar:
- Krämig konsistens, mycket go i smak.
- Alternativ utan tillsatt socker.
- Finns med upp till 23 gram protein.
- Enbart 0.3 % fett.
- Finns i många olika former.
Nackdelar:
- En del av deras kvarg är inte ens vegetariska. (Innerhåller löpe som en enzym från komage)
 
 
Garant
"Ett skämt!"
 
Fördelar:
Äkta vaniljstång som används.
Nackdelar:
- Grädde andra främsta ingrediensen.
-...Socker tredje (HELA 15 gram socker per 100 gram)
-Hela 7.5% fett, vilket gör det värdelöst att deffa med.
- Endast 6.6 gram protein/100 gram.


Sen finns det såklart andra sorter som kanske inte är lika uppmärksammade som de ovanstående, bland annat Icas egna eller Valio. Dessa kan jag på direkten säga NEJ till!

Taggar: kost;

Kommentera inlägget här :